У кошику немає товарів. Почніть покупки в нашому каталозі

Аронія чорноплідна 

Аронія чорноплідна, горобина чорноплідна, Aronia melanocarpa (Michaux) Elliot (грец. aronia — назва плоду, схожого на мушмулу, + лат. melanocarpus — чорноплідний), Sorbus melanocarpa Meynhold — рослина родини Розових (Rosaceae Juss.); рос. назва: арония (рябина) черноплодная.

Офіцинальною сировиною А.ч. є свіжі плоди — Fructus Aroniae melanocarpae recentes. Зберігають у прохолодному, захищеному від світла місці при температурі не вище 5 °С до 2 міс. Використовують свіжими або сушать у природних умовах чи в сушарках при температурі 40–50 °С.

Основними діючими речовинами А.ч. є фенольні сполуки, терпеноїди і вуглеводи. У плодах виявлено 5–6% фенольних сполук; фенолкарбонові кислоти та їх похідні: хлорогенова, неохлорогенова, кавова; катехіни; антоціанідини: ціанідин, мальвідин, пеонідин, пеларгонідин та їх глікозиди; флаванон гесперидин; флавоноли: рутин, кверцетин; дубильні речовини; вуглеводи та споріднені сполуки: цукри — до 10%: глюкоза, рамноза, фруктоза, сахароза, галактоза; пектинові речовини — до 2,5%; спирт сорбіт; органічні кислоти — 0,8%: яблучна, лимонна, бурштинова, хінна, n-сорбінова; тритерпенова кислота — урсолова; вітаміни: аскорбінова кислота — до 167 мг%, каротиноїди — 4,4–5,6 мг%, фолієва кислота (вітамін ВС), нікотинова кислота (вітамін РР) — 0,2–0,7 мг%, філохінон (вітамін К1), рибофлавін (вітамін В2), токофероли (вітамін Е); азотвмісні сполуки: амінокислоти — 220 мг%; амигдалін; жирні кислоти: олеїнова, лінолева, пальмітинова та інші; макро- і мікроелементи: K, Ca, Fe, Mg, P, F, Mn, Cu, Zn, Mo, Se, B, J. Листя і квітки А.ч. містять вуглеводи; флавоноли: рутин, гіперозид; фенолкарбонові кислоти та їх похідні: хлорогенову, неохлорогенову.

Плоди А.ч. мають гіпотензивні, спазмолітичні, протизапальні, антимікробні, капілярозміцнювальні, сечогінні та жовчогінні властивості, виявляють помітний активізуючий вплив на систему гемостазу.

Застосовують по 50–100 г 3 рази на день протягом 10–30 діб для профілактики Р-вітамінної недостатності, лікування при артеріальній гіпертензії I і II стадії, різноманітних патологічних порушень у системі зсідання крові, зокрема геморагічного діатезу, капіляротоксикозу і кровотечі різного походження. Ефективна А.ч. при атеросклерозі, цукровому діабеті, анацидному гастриті, гломерулонефриті, гепатиті, променевому ураженні, алергічному стані, порушеннях, зумовлених застосуванням антикоагулянтів. Плоди протипоказані при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, гіперацидному гастриті та схильності до гіперкоагуляції крові. Сік із плодів за хімічним складом і застосуванням схожий зі свіжими плодами. З вичавок, які залишаються після одержання соку, отримують ЛП і натуральні харчові барвники. Ліпофільні речовини плодів А.ч. входять до складу препарату Аромелін репаративної дії та мазі з аронієвою олією, яка виявляє ранозагоювальну і адсорбівну дію. Плоди А. їстівні у свіжому і переробленому вигляді. Використовують у харчовій промисловості, лікеро-горілчаному виробництві. Медоносна і кормова рослина.

АРОНІЯ ЧОРНОПЛІДНА ТА ЇЇ Лікувальні властивості

П'ятдесят дві кілокалорії - це все, що може вплинути на вашу фігуру, тому плоди показані людям з надмірною вагою. А ще, при постійному вживанні ягідки: перешкоджають росту новоутворень;

стримують зростання поліпів;

регулюють процес травлення;

зміцнюють стінки судин;

активізують роботу печінки;

покращують желчеобразование і допомагають її хорошому відтоку;

добре впливають на роботу ендокринної системи;

знижують тиск і холестерин в крові;

підвищують імунітет в цілому.

 

КОРИСТЬ І ВЛАСТИВОСТІ аронія чорноплідна

Плоди корисні для кращого згортання крові, при ревматизмі і кровотечах, діабеті, алергії і атеросклерозі. Відвар або сік з ягід чорноплідної аронії розширює кровоносні судини, що корисно при променевої хвороби. Аронію призначають для лікування і профілактики гастритів з низькою кислотністю, гіпертонії і захворюваннях, пов'язаних з крихкістю судин. Їх використовують як додатковий засіб при лікуванні висипного тифу, скарлатини і кору.

 

АРОНІЯ ЧОРНОПЛІДНА: Протипоказання Будьте обережні при: низькому тиску; гастритах з підвищеною кислотністю; інтенсивної згортання крові; виразках шлунка і 12-палої кишки. Важливо! Ягідки чорноплідної горобини іноді можна вживати людині, яка страждає одним з перерахованих вище захворювань, просто робити це необхідно з особливою обережністю і в маленьких дозах.

 

АРОНІЯ ЧОРНОПЛІДНА: ЯК ЗАСТОСОВУЮТЬ? У чорноплідної горобини корисно буквально все: ягоди, кора, зелень, проте кожна частина культури призначена для різних цілей. Так, наприклад, листя і кора застосовуються тільки в лікувальних цілях, для приготування відварів і настоянок. Ягоди можна застосовувати як в кулінарії, так і медицині. З ягідок виходять чудові настойки, як спиртовмісні, так і безалкогольні. З них віджимають сік, варять варення, джеми і компоти. Вони прекрасно поєднуються не тільки з іншими ягодами, а й з фруктами. Аронией наповнюють пироги і пиріжки, а також вживають окремо.

Вхід в особистий кабінет ×
Відновлення паролю ×
Введіть email адресу, як при реєстрації.
Ми вишлемо на неї ссилку для відновлення паролю.
Реєстрація особистого кабінету покупця ×
Замовити зворотний дзвінок ×